te zdjęcia są z okolic autostrady A4:

Balcarzowice (powiat strzelecki)

Jarosław_Turała napisał(a):F3/T7 to napewno było...Zniszczone całe budynki, drzewa nie tyle wyrwane z korzeniami co po prostu łyse...Trąba wessała wszystko co było na jej drodze. Fakt, zniszczenia są ogromne, ale z F4/T8 to bym się wstrzymał.
tornadoseeker napisał(a):Straszny dzień mieliśmy wczoraj nad Polską jeżeli chodzi o zjawiska atmosferyczne, trąby powietrzne, grad, zawieje, możnabyło się poczuć jak w Stanach. Co do tej trąby to ja swoim okiem amatora oceniłbym ją na F3/T7. Przede wszystkim na pewno nie było to F1 jak mówił pan z tvn24, wiatr wiejący z prędkością 150km/h nie wyrządziłby takich szkód. Sądząc po połamanych drzewach, zniszczonych budynkach i szkodach na autostradzie było to F3 a wiatr mógł osiągnąć ok. 280-330km/h, moim zdaniem do F4 jeszcze trochę brakowało.
http://pl.youtube.com/watch?v=K21XArdDfjI filmik ze zniszczeniami po przejściu F4.
Teraz trzeba się zając usuwaniem szkód oraz pomocą materialną dla ofiar, miejmy nadzieje, ze dostaną ją jak najszybciej. Chciałem również złożyć kondolencje dla rodzin ofiar tych strasznych burz.
Pozdrawiam, tornadoseek
tornadoseeker napisał(a):Wiem, że w USA mają całkiem inne budownictwo niż u nas i nie wykluczam także, że to mogło być F4 (niektóre zdjęcia, które teraz przeglądałem nawet na to by wskazywały) ale już F3/T7 może poczynić takie zniszczenia, wiatr wiejący z prędkością ponad 300km/h bez problemu przewróci TIRa lub nawet lokomotywę a także dokona takich zniszczeń w budownictwie, nie będę się spierał bo ciężko jest ocenić czy było to bardzo silne F3 czy już F4.
Pozdrawiam, tornadoseek

Michał_Snk napisał(a):W Teleexpressie pokazano materiał z wczorajszego tornada, czemu towarzyszył dramatyczny komentarz redaktora: "Wiatr wiał z prędkością 150 km/h."![]()
Nie wiem dlaczego media wprowadzają opinię publiczną w błąd, ale nie wiem również, kto wprowadza w błąd media...

Michzak napisał(a):Media mówią , że "Silna wichura powywracała ciężarówki na autostradzie A4" Wichura? no comment ... jak mylą wichurę z Tornadem to może powiedzą , że w dzień jest noc ..

Mariusz79Chorzów napisał(a):Jeden z lepszych filmików jaki udało mi się odnaleźć, ukazuje sam lej oraz skutki po przejściu tornada.
http://pl.youtube.com/watch?v=zhZecXMqFm8

Artur_Surowiecki napisał(a):Podobno ten film miał się ukazać w TVP3, jakoś nie zauważyłem momentu jego emisji.

mikelis napisał(a):Na Portalu TwojaPogoda napisali, że we wszystkich miejscach, czyli koło Strzelców Opolskich, Częstochowy i Radomska przeszła ta sama trąba powietrzna. Jeśli tak było w istocie, to tornado, które narodziło się na Opolszczyźnie przebyło dystans ok. 80 km (może nawet więcej).
Ja osobiście uważam, że trąba ta w jednym miejscu zanikała a w innym odnawiała, lecz pochodziła z tego samego mezocyklonu. Inaczej mielibyśmy w Polsce ogromny pas zniszczeń.
P.S. Oglądałem na YouTube filmik tornada z komórki jednego z artystów, których autokar został wepchnięty do rowu. Ci ludzie mięli bardzo dużo szczęścia, ponieważ tornado przeszło zaledwie kilka - kilkanaście metrów od nich!

Dallas napisał(a):Własnie nie ma pewności czy to była jedno tornado -odległośc między Strzelcami Opolskimi a Radomskiem to 118 km (nie w linii prostej tylko drogami), do tego sa watpliwosci poniewaz dziwnym trafem tornado to musialo by sie podnosic nad duzymi miatami jak np. nad Cześtochową. Z drugiej strony gdy patrzy sie na mapie to traba musiala by skrecac. Przypadek ten mam nadzieje zostanie szczegolowo opisany przez kolegów z forum po to by stanowic materiał edukacyjny dla naszych uzytkowników.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość