Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej

Informacje na temat służb meteorologicznych i wydarzeń z nimi związanych

Postprzez PaSt » 28 lutego 2010, o 10:33

No nieźle, nieźle zaczęli z tym kalendarzem przesadzać... już wydali nawet na 30 Lutego ^^ dziwne, że nikt tego jeszcze nie zauważył i jest już tak od 2 dni :P.
PaSt

Numer GG: 0

Postprzez artur5544 » 28 lutego 2010, o 11:23

Michał_Lisiak napisał(a):Jak będzie w praktyce? Chyba fatalnie, bo już na wstępie dali komunikat dla dnia, którego nie ma w kalendarzu - mianowicie dla 29 lutego 2010 :mrgreen: :?

Tak poza tym - widać, że IMGW powoli, ale systematycznie dorasta do rangi poważnego centrum wiadomości hydrometeorologicznych, jednak do najlepszych sporo im brakuje... Ale początki kiedyś muszą nastąpić. Oby w tym wytrwali ;)

Wiesz ja tam widze również "II doba 30 lutego 2010" ;)
GG 3114031
Moje zdjęcia http://www.garnek.pl/artur55/a

FUJI FinePix S1500 + 4GB
artur5544
Sympatyk
Sympatyk

Numer GG: 3114031

Postprzez Wojtek_Bartula » 6 marca 2010, o 18:59

No i stało się. Wysiadł radar w Ramży. Oby to było tylko chwilowe bo południe Polski jest prawie bez osłony meteorologicznej w tym np Katowice i moja miejscowość. Dodatkowo mapy radarowe wybranych miast Polski przestały być odświeżane.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920

Postprzez Artur_Surowiecki » 6 marca 2010, o 22:07

Wojtek_Bartula napisał(a):No i stało się. Wysiadł radar w Ramży. Oby to było tylko chwilowe bo południe Polski jest prawie bez osłony meteorologicznej w tym np Katowice i moja miejscowość. Dodatkowo mapy radarowe wybranych miast Polski przestały być odświeżane.

Wydaje się, że dziś radar w Ramży znowu zanotował poważniejszą awarię. Przez kilka "pustych" skanów wyświetlała się informacja, że radar jest włączony. Dopiero potem radar wyłączono, a żeby było ciekawiej, kilka godzin później pojawiło się info na Pogodynce, że radar został wyłączony z powodu awarii. Gdyby awaria była niewielka, prawdopodobnie takiej informacji by nie podawano, a urządzenie po rozpoczęciu nowego tygodnia by ponownie działało. Niestety, wszystko wskazuje, że kolejne dane z tego radaru, jeśli wszystko dobrze pójdzie, zobaczymy może za 3 miesiące (wnioskuję to na podstawie tego, co się obecnie dzieje z radarami w Brzuchani i w Poznaniu).
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
gg:7648049
Jabber: artur88.toxic@aqq.eu
e-mail: artur88.toxic(at)gmail.com, artur.surowiecki(at)lowcyburz.pl
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Numer GG: 7648049

Postprzez Michał_Lisiak » 7 marca 2010, o 22:24

Nie działa radar w Ramży, nie działa w Brzuchani, nie działa w Poznaniu. Co się do (...) z tymi radarami dzieje? :x Jak tak dalej pójdzie, to latem stracimy (nie tylko my) cenne źródło informacji nt. rozwoju sytuacji burzowej (konwekcyjnej) nad naszym krajem. Niech IMGW pozyska jak najszybciej jakieś pieniądze (może od unii?) na budowę nowych urządzeń i naprawę, konserwację starych, istniejących, ponieważ obecna sytuacja robi się już dramatyczna (i komiczna zarazem)...
Pozdrawiam, Michał.
Adres email: mikelis5@wp.pl
Tel. kom.: 661129390
Michał_Lisiak
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: Mikelis

Postprzez Piotr_Żurowski » 8 marca 2010, o 11:03

Jak w takim tempie będą się psuć te radary to na sezon burzowy zostaniemy pozbawieni osłony meteorologicznej. Awarie radarów pokazały jakim sprzętem posługuje się IMGW. Przy okazji nasuwają mi się dwa zasadnicze pytania; 1. Czy nie zainwestowali w wadliwy sprzęt, który teraz pokazał prawdę o sobie albo nie umieją się tym sprzętem posługiwać. :? 2. Czemu ''całokształtem twórczości'' IMGW nie zajmie się rząd naszego kraju, tak trudno się oderwać od kampanii wyborczej i zając się poważnymi kwestiami ochrony kraju przed niebezpieczeństwami grożącymi nam ze strony powodzi, burz. :?: :!: Oby ta sytuacja jak najszybciej uległa poprawie.
Pogoda może zaskoczyć każdego.!:)
Pozdrawiam, Piotr Żurowski
Obrazek
Tel:698284782
e-mail: piotr.zurowski@o2.pl
GG:13462180
Piotr_Żurowski
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: piotr_z21
Numer GG: 13462180

Postprzez Artur_Surowiecki » 8 marca 2010, o 16:21

Piotrze, tutaj chodzi o to, że IMGW nie dysponuje technikami na miejscu (w Polsce), nie posiada też części zamiennych do radarów. Aby naprawa sprzętu radarowego była możliwa, IMGW musi zamawiać serwis wraz z częściami zamiennymi od producenta radarów, firmy SELEX - Gematronik z Niemiec. Niestety, ze względu na bardzo wiele różnych procedur w IMGW (jak sie domyślam) oraz z tego powodu, że serwis musi obsłużyć również inne służby posiadające radary SELEX, wszystko bardzo przeciąga się w czasie. Podobno radar w Brzuchani będzie naprawiany równolegle z radarem w Poznaniu, ale zanim to nastąpi, może minąć jeszcze kilka tygodni. Faktem jest, że IMGW strasznie długo załatwia kwestie usuwania awarii swoich radarów (również w poprzednich przypadkach było podobnie, zwłaszcza z poprzednią awarią radaru w Ramży, z którego danych nie było chyba prawie rok). IMO radary SELEX-a coś za często się psują, powinni coś z tym zrobić, bo obecnie osłona radarowa Polski działa w sposób niedopuszczalnie wadliwy.
Pozdrawiam, Artur
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postprzez Equator » 8 marca 2010, o 22:21

A ja coś dodam z innej beczki bo widzę, że nikt nie zauważył nowego produktu IMGW, który widnieje na ich stronie ;)
http://www.imgw.pl/attachments/675_moni ... 032010.pdf

Bardzo ciekawe opracowanie. Nawet laik je zrozumie bo jest przystępne dla czytelnika. Mi się taki pomysł bardzo podoba-oby tylko równomiernie co miesiąc wychodził :D
Pozdrawiam
Szymon

Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Equator
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Wojtek_Bartula » 9 marca 2010, o 15:17

Dostałem odpowiedź od IMGW:
Radar w Ramży jest obecnie najstarszym radarem w IMGW i jest przewidziany do wymiany w tym roku. Zatem decyzja o jego naprawie zapadnie po wykonaniu analizy stopnia uszkodzeń. w chwili obecnej nie potrafimy podać konkretnej daty.
Radar w Brzuchani zostanie uruchomiony najpóźniej 26.03.2010r., ale mam nadzieję, że nastąpi to nieco szybciej, tj. w przyszłym tygodniu.

Mieliśmy awarię software'ową map radarowych wybranych miast Polski. W chwili obecnej jest już usunięta i strony powinny być odświeżane.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez ariasz » 23 marca 2010, o 20:42

Hm, Ramża w chwili obecnej działa (jak zresztą wszystkie radary), ale strasznie szumi. Zauważyłem pewną prawidłowość - szumy wzmacniają się wieczorem. Ciekawe jak bardzo będzie to uciążliwe przy odczytywaniu odbiciowości w tym rejonie.

Obrazek
ObrazekObrazek
mailto: tomasz.kontakt@gmail.com Obrazek skype: ariaszek Obrazek gg: 4484467
ariasz
Pomocnik
Pomocnik

Postprzez Wojtek_Bartula » 15 kwietnia 2010, o 14:44

Nowy produkt:
http://pogodynka.pl/podest.php
wg mnie bardzo przydatny.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Marcin20 » 15 kwietnia 2010, o 15:53

Wreszcie doczekaliśmy się systemu podobnego do tego jaki jest stosowany w Czechach. System na pewno pomorze ludziom w lepszej i bieżącej ocenie sytuacji hydrologicznej, zwłaszcza podczas zagrożenia podtopieniami i powodzią. Należą się duże brawa.
Zalegalizować
Marcin20
Sympatyk
Sympatyk

Postprzez Artur_Surowiecki » 15 kwietnia 2010, o 18:33

Marcin_Głogulski napisał(a):Wreszcie doczekaliśmy się systemu podobnego do tego jaki jest stosowany w Czechach. System na pewno pomorze ludziom w lepszej i bieżącej ocenie sytuacji hydrologicznej, zwłaszcza podczas zagrożenia podtopieniami i powodzią. Należą się duże brawa.

Faktycznie, coś się stało niebywałego jak na IMGW. Miejmy tylko nadzieję, że system będzie dobrze funkcjonować, zwłaszcza w czasie większego zagrożenia powodziowego. Jest to bardzo duży krok na przód, zwłaszcza, że dane są aktualizowane na bieżąco, a nie raz na dobę. Może jeszcze zostanie dorobiony wykres trendu zmian stanu wody i będziemy mieć niemal to samo, co funkcjonuje już w Czechach.
Pozdrawiam, Artur
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postprzez Piotr_Żurowski » 16 kwietnia 2010, o 09:56

Nareszcie w IMGW się obudzili, zobaczymy na jak długo ;). Dane tego rodzaju są bardzo potrzebne do prognozowania rozwoju sytuacji hydrologicznej w kraju oraz do monitoringu przemieszczania się fali powodziowej. Jednak nie ukrywam, że takie dane powinny pojawić się po powodzi stulecia w 1997 roku. Jest to krok IMGW w dobrą stronę. Teraz możemy mieć tylko nadzieję, że nie zrobią kroku w tył ;).
Obrazek
Piotr_Żurowski
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Michał_Lisiak » 1 maja 2010, o 15:41

Na pogodynce coś chyba zniknęło...w każdym bądź razie od kilku dni nie mogę znaleźć radaru akt. co 10 minut. Zniknęły również informacje nt. erupcji wulkanicznej, co jednak było tylko chwilowym produktem IMGW. :roll: Sledzenie burz i opadów u progu lata zostało znacznie utrudnione. Mam nadzieję, że nasz Instytut szybko wznowi bezpłatną i ogólnodostępną edycję tychże obrazów.
Pozdrawiam, Michał.
Adres email: mikelis5@wp.pl
Tel. kom.: 661129390
Michał_Lisiak
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: Mikelis

Postprzez Piotr_Żurowski » 2 maja 2010, o 21:35

IMGW wydaje dane radarowe co 10min w czasie groźnych zjawisk lub wydania ostrzeżenia meteorologicznego na czas trwania ostrzeżenia oraz na okres po występowaniu np intensywnych opadów, burz. Co do danych dotyczących erupcji wulkanu to są one nie dostępne z tego powodu, że Polska nie jest narażona na pojawienie się pyłu. Zobaczymy jak spisze się IMGW w czasie nawałnic a przede wszystkim czy będzie ostrzegać przed nimi.
Obrazek
Piotr_Żurowski
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Jakub_Kubiczak » 8 maja 2010, o 11:05

IMGW wczoraj dało ciała. Wydali ostrzeżenia ale radaru 10min. już nie włączyli. A sytuacja pogodowa w północno-wschodniej Polsce okazała się bardziej dynamiczna niż przewidziały to modele, czego owocem jest trąba powietrzna nad Sępopolem. Na szczęście skończyło się na dwóch zerwanych dachach i powalonych drzewach. Mimo to IMGW nie udostępniła danych prezentowanych co 10 minut pozbawiając ludzi wglądu do aktualnej sytuacji pogodowej. Bez tego radaru jesteśmy po prostu ślepi.
Z kolei jakiś tydzień temu, może więcej, gdy w pogodzie panował spokój radar 10min. był włączony... Gdzie tu sens i logika?
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Jakub_Kubiczak
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: Delano
Numer GG: 2367840

Postprzez Wojtek_Bartula » 8 maja 2010, o 16:52

Ehh... radar 10 minutowy jest włączany tylko w razie wydania ostrzeżenia 3 stopnia (hydrologiczne lub meteorologiczne), wtedy były ostrzeżenia hydrologiczne 3 stopnia więc radar był włączony a wczoraj były tylko 2 i 1 stopnia więc radaru nie włączyli.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Marcin20 » 8 maja 2010, o 23:40

Całkiem bez sensu udostępniać radar 10 minutowy tylko w przypadku 3 stopnia zagrożenia. Z tego wynika, że jednak 2 stopień zagrożenia nie jest już zagrożeniem... Jaki cel ma w tym wszystkim instytut? Czyżby znowu pieniądze? W tym roku jest i będzie taka sama sytuacja jak w roku ubiegłym, kiedy to podczas gwałtownych burz radar 10 min był przeważnie wyłączony. Szkoda, że tą sprawą nie zajmą się wyżsi urzędnicy... najwidoczniej im też wiatr lub grad musi zniszczyć dom i cały dobytek, aby się tym zainteresowali.
Zalegalizować
Marcin20
Sympatyk
Sympatyk

Postprzez jacek_10 » 12 maja 2010, o 09:44

Co się dzieje ze stroną IMGW i Pogodynką od wczoraj nie mam dostępu do radarów i wyładowań. Czy to tylko u mnie i wszyscy mają ten problem :?:
Pozdrawiam,
Jacek
jacek_10
Sympatyk
Sympatyk

Postprzez Kamil_Mazur » 12 maja 2010, o 17:25

U mnie jest ok. Od wczoraj działa nawet radar 10-cio minutowy.
Kamil_Mazur
Łowca burz
Łowca burz

Numer GG: 6937687

Postprzez Damian Zbieg » 15 maja 2010, o 19:17

jacek_10 napisał(a):Co się dzieje ze stroną IMGW i Pogodynką od wczoraj nie mam dostępu do radarów i wyładowań. Czy to tylko u mnie i wszyscy mają ten problem :?:

Chyba nie tylko ty masz ten problem. Mi to samo się dzieje od paru dni. Muszę kilka prób zrobić, żeby wczytać zarówno strony IMGW oraz Pogodynki. Podkreślam, że nie mam problemu z wczytywaniem innych stron.
Do burzy trzeba podchodzić z szacunkiem i pokorą
Pogoda jest zmienna i nieprzewidywalna, ale jakie bogactwo zjawisk ;]

Obrazek
Damian Zbieg
SkyPredict
SkyPredict

Pseudonim: congestus
Numer GG: 8436566

Postprzez stormyman » 15 maja 2010, o 19:48

A u mnie jest wszystko w najlepszym porządku, a muszę przyznać, że na strony IMGW czy Pogodynki wchodzę bardzo często w ciągu dnia. Radar 10 - minutowy działa bardzo dobrze, podobnie reszta. Może raz czy dwa w ciągu ostatnich 2-3 dni musiałem odświeżyć, bo się chyba ostrzeżenia nie wyświetliły i raz radar, bo wyświetliła się tylko mapka, ale poza tym wszystko było jak należy. Więcej problemów nie miałem / nie mam...
stormyman
Sympatyk
Sympatyk

Pseudonim: mistrz
Numer GG: 8632244

Postprzez Ernest_Garbacz » 15 maja 2010, o 22:20

Niepokojące informacje podaje portal http://www.twojapogoda.pl. Otóż wg. portalu Instytut Meteorologi i Gospodarki Wodnej stracił jeden ze swoich radarów:
Na południu Polski mamy najwyższy stopień zagrożenia powodziowego, tymczasem hydrolodzy nie mogą korzystać z jednego z kluczowych radarów meteorologicznych. Na południu kraju w skład systemu wczesnego ostrzegania wchodzą cztery radary, znajdujące się w Rzeszowie w woj. podkarpackim, we wsi Brzuchania w woj. małopolskim, na wzgórzu Ramża w woj. śląskim i na wzgórzu Pastewnik w woj. dolnośląskim. 22 kwietnia w godzinach przedpołudniowych awarii uległ radar na wzgórzu Ramża, który jest jednym z najstarszych polskich radarów, pracujących od 1996 roku. Na skutek tego meteorolodzy stracili szczegółowe dane na temat sumy, intensywności i lokalizacji opadów deszczu w promieniu 100-200 kilometrów od czaszy radaru. Obszar, który przestał być monitorowany przez radar na Ramży, został przejęty przez najbliższe radary na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Jednak ich odległość od woj. śląskiego jest na tyle duża, że dane zbierane przez nie z tego obszaru są niedokładne i mogą się okazywać mylące. To bardzo duża strata dla hydrologów, ponieważ zbieranie danych będzie bardzo utrudnione. Pomocą mogą służyć radary ze wschodnich Czech oraz Słowacji, które częściowo obejmują rejon woj. śląskiego i opolskiego. Jednak wiarygodność danych nigdy nie będzie tak duża, jak tych pochodzących z Ramży. Ratunkiem mógłby się okazać radar na Górze Św. Anny w woj. opolskim, ale ten powstanie najwcześniej w 2012 roku. Radar wysyła fale radiowe, które poprzez odbijanie i rozpraszanie się o obiekty informują jak daleko są dane zjawiska atmosferyczne i jaka jest ich struktura. W Polsce mamy osiem radarów, najwięcej na południu kraju. Każdy z nich to koszt rzędu 10 milionów złotych. Radary są bardzo czułym i kosztownym urządzeniem, dlatego jeśli dojdzie do ich awarii, to naprawa często trwa całymi miesiącami. Nie mogło być gorszego czasu na zepsucie się tego niezwykle cennego urządzenia, jak teraz podczas zagrożenia powodziowego. http://www.twojapogoda.pl

źródło: http://www.twojapogoda.pl
Obrazek
E-MAIL ernix@onet.pl
MOBILE 505-305-453
Ernest_Garbacz
Łowca burz
Łowca burz

Pseudonim: ERNIX
Numer GG: 5276128

Postprzez Wojtek_Bartula » 15 maja 2010, o 22:29

Już kilka miesięcy temu gdy radar był wyłączony napisałem maila do IMGW co się stało. Odpowiedzieli że radar naprawią i będzie działał jeszcze jakiś czas ale jest to pierwszy w kolejności radar do wymiany na nowszy model. Tak więc wygląda na to że już go nie będą naprawiać tylko zamontują nowy radar na jego miejscu, mam nadzieję że będzie dokładniejszy i nie będzie już zawyżał odbiciowości. Oby to nastąpiło jak najszybciej bo żaden radar nie obejmuje w tej chwili Oświęcimia i okolic - jedynie mogę patrzeć na dane z radarów Czeskich.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Aule » 17 maja 2010, o 14:47

Radar w Ramży, działa. Poniżej dowód.
Prążki na produktach typu CAPPI, koncentrycznie skupiają się wokół działających radarów. To wskazuje że obraz dla Śląska pochodzi z radaru w Ramży a nie z np Brzuchani (wówczas nie byłoby takiego efektu).
http://yfrog.com/2tramzaj
Aule

Pseudonim: aule
Numer GG: 2368728

Postprzez scania580 » 17 maja 2010, o 20:53

Tak radar w Ramży został dzisiaj włączony w godzinach południowych. Było to dobrze widać po nagłym wzroście odbiciowości na terenie woj. opolskiego.
scania580

Numer GG: 4566411

Postprzez Wojtek_Bartula » 25 maja 2010, o 09:24

Strona IMGW - Pogodynka.pl przechodzi zmianę kosmetyczną, możliwe że niedługo dodadzą jakieś nowe produkty, warto obserwować.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Wojtek_Bartula » 2 lipca 2010, o 13:14

W zamówieniach publicznych IMGW pojawiło się ciekawe zamówienie:
Dostawa i instalacja klistronowego radaru meteorologicznego z opcją podwójnej polaryzacji w miejsce radaru z początku lat 90-tych – Ramża

http://www.imgw.pl/index.php?option=com ... &Itemid=71

Możliwe jeszcze że w tym roku pojawi się nowy radar w Ramży, mam nadzieję że nie będzie już zawyżał odbiciowości.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Artur_Surowiecki » 3 lipca 2010, o 22:54

Wojtek_Bartula napisał(a):W zamówieniach publicznych IMGW pojawiło się ciekawe zamówienie:
Dostawa i instalacja klistronowego radaru meteorologicznego z opcją podwójnej polaryzacji w miejsce radaru z początku lat 90-tych – Ramża

http://www.imgw.pl/index.php?option=com ... &Itemid=71

Możliwe jeszcze że w tym roku pojawi się nowy radar w Ramży, mam nadzieję że nie będzie już zawyżał odbiciowości.

Pewnie wygra SELEX - Gematronik, choć bym wolał, aby tam stanął amerykański WSR-D, bo wydaje się być mniej awaryjny. Oczywiście zostaje jeszcze kwestia dobrego i szybkiego serwisu do takiego sprzętu. Całe szczęście, że radar ma być klistronowy - z magnetronami precz (zwłaszcza od SELEX-a) - ich awarie są zdecydowanie zbyt częste.
Pozdrawiam, Artur
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postprzez Wojtek_Bartula » 12 sierpnia 2010, o 13:29

Z tego co czytałem w specyfikacji radar w Ramży ma już w pełni działać po testach do 15 Grudnia 2010, oby tylko nie psuł się tak często jak ten co jest teraz. Póki co muszę polegać na radarach Czeskich co przy takiej odległości lubi przekłamywać natężenie opadu.
Wojtek_Bartula
Łowca burz
Łowca burz

Postprzez Damian Zbieg » 17 sierpnia 2010, o 10:34

Na RMF24 pojawił się artykuł dotyczący stanu radarów meteorologicznych w kontekście ostatnich nawałnic. Instytut tłumaczy, że nie może zebrać środków finansowych na budowę nowych radarów. Twierdzą, że zrobili co mogli, by rzetelnie informować o zagrożeniach. Powinni też bardziej zadbać o te radary co już są, by tak często nie miały awarii.

http://www.rmf24.pl/raport-polskapodwod ... nId,293030
Do burzy trzeba podchodzić z szacunkiem i pokorą
Pogoda jest zmienna i nieprzewidywalna, ale jakie bogactwo zjawisk ;]

Obrazek
Damian Zbieg
SkyPredict
SkyPredict

Pseudonim: congestus
Numer GG: 8436566

Postprzez MIKEY » 17 sierpnia 2010, o 12:20

Ciekawy artykuł dotyczący radarów meteorologicznych w Polsce pojawił się na stronie rzeczpospolita.pl. Według ekspertów w Polsce powinna działać sieć 16 radarów monitorujących pogodę.

Radarowa dziura nad Polską :arrow: http://www.rp.pl/artykul/15,523206_Rada ... olska.html
W pogodzie zawsze coś się dzieje!
Obrazek
--------------------------------
Mikołaj Lulkiewicz
- E-mail- lulekmiki@onet.eu
- Tel.- 513 056 891
MIKEY
Sympatyk
Sympatyk

Pseudonim: Lulek

Re: Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej

Postprzez profan » 24 sierpnia 2010, o 17:28

Oto co znalazłem w sprostowaniu imgw dotyczącej artykułu Rzeczpospolitej z dnia 17 sierpnia 2010r.:
Sprostowanie z IMGW
„ Radarowa dziura nad Polską”, Rzeczpospolita z dnia 17 sierpnia 2010r.

1. Radar meteorologiczny niedaleko Rybnika zepsuł się w czerwcu – ustaliła „Rzeczpospolita”.

Radar meteorologiczny METEOR 360 C rzeczywiście uległ awarii modułu nadajnika i jest wyłączony z pracy operacyjnej od 27 maja 2010 roku. Planowana na bieżący rok wymiana radaru na jedno z najnowocześniejszych urządzeń radarowych na świecie – klistronowy radar meteorologiczny z funkcją podwójnej polaryzacji wymusiły podjęcie decyzji o nie naprawianiu uszkodzonego systemu radarowego.

2. Na terenie kraju powinno funkcjonować 16 takich urządzeń.

Liczba 16 systemów radarowych koniecznych do zapewnienia pokrycia całego kraju jest nieco przesadzona jeżeli chodzi o hydrologiczne zastosowania systemu. W tym celu niezbędne jest rozszerzenie liczby stacji radarowych o kolejne 3-4 obiekty. Pozwoliłby to na dokładne monitorowanie zjawisk opadowych zachodzących w atmosferze nad terytorium całego kraju.
Od 2007 roku – po białym szkwale, zrodziło się zapotrzebowanie społeczne na zapewnienie pokrycia radarowego, pracującego w 100 kilometrowym trybie dopplerowskim (pozwalających dokładnie monitorować zjawiska związane z wiatrem). Aby zapewnić pełne pokrycie kraju w tym trybie całkowita liczba 16 radarów jest tym razem nieco zawyżona

Źródło: http://www.imgw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=851:sprostowanie-z-imgw--radarowa-dziura-nad-polsk&catid=1:latest-news&Itemid=69
profan
Sympatyk
Sympatyk

Re: Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej

Postprzez andrzej » 5 września 2010, o 17:01

Ciekawy artykuł na temat radaru Ramża podany na stronie IMiGW.

Nowoczesny radar meteo na Śląsku.

Radar meteorologiczny na Śląsku uległ awarii, ale zostanie wymieniony na najnowocześniejsze tego typu urządzenie na świecie. Będzie nie tylko dokładny, ale i mniej podatny na uszkodzenia.

W maju informowaliśmy o uszkodzeniu radaru meteorologicznego Meteor 360AC, który znajduje się na wzgórzu Ramża niedaleko Rybnika w województwie śląskim. Urządzenie uległo awarii podczas powodzi, dlatego część południowej Polski nie została objęta osłoną meteorologiczną. Meteorolodzy nie mogli więc z dokładnością określać intensywności opadów oraz ich łącznej sumy. Mogło to po części wpłynąć na sytuację powodziową.

Meteor 360AC był najstarszym urządzeniem radarowym w naszym kraju, działającym od 1996 roku. Najwięcej problemów sprawiał magentronowy nadajnik, który ulegał częstym awariom, a koszty jego modernizacji były kolosalne. Dlatego Ministerstwo Środowiska zdecydowało się zaprzestać kolejnych modernizacji i przeznaczyć fundusze na jego całkowitą wymianę. Ogłoszono przetarg, który ma wyłonić firmę, która podejmie się wymiany radaru na jedno z najnowocześniejszych tego typu urządzeń na świecie.

Będzie to radar Meteor 1600C z nadajnikiem klistronowym. Zmniejszy się tym samym poziom szumów, a zwiększy dokładność zbieranych danych. Jednocześnie radar będzie funkcjonować w systemie podwójnej polaryzacji, co zapewni znacznie bardziej szczegółową analizę odbiciowości i pozwoli np. na rozróżnianie typu opadów (mżawka, deszcz, śnieg, grad). Instalacja nowego radaru rozpocznie się w październiku i potrwa przez kilka miesięcy.

Przez ten czas zwycięska w przetargu firma zapewnić ma mniejszy, mobilny radar, który będzie można wykorzystywać do monitorowania sytuacji atmosferycznej w promieniu 100 kilometrów. Radar mobilny często jest używany w Stanach Zjednoczonych przez łowców tornad, którzy owe urządzenie wożą za sobą na specjalnie przystosowanym do tego samochodzie.
http://www.twojapogoda.pl
aandrew@vp.pl
tel.667923801
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Obrazek
andrzej
Sympatyk
Sympatyk

Pseudonim: andre
Numer GG: 23459953

Poprzednia strona