Znalazłem kolejny artykuł, w którym opisana jest trąba powietrzna, przechodząca nad Wolą Rębkowską.
Trąba powietrzna, która wczoraj, 27 sierpnia, wieczorem przeszła przez Wolę Rębkowską w gminie Garwolin zniszczyła 12 budynków mieszkalnych i około 20 gospodarskich. Słupy betonowe łamały się jak zapałki, a wyrwane drzewa z korzeniami wiatr przenosił na znaczne odległości. Zerwane zostały linie energetyczne i trakcja sieci kolejowej.
Cytat jednego ze świadków:
Momentalnie lunął deszcz. Podeszłam do okna i widzę czarną, dużą chmurę. W pewnym momencie straszny wiatr się zerwał, tak straszny, że świerk zginał prawie do dołu. Straszny huk, okropność. Nie wiedziałam, co się dzieje. I tu nagle widzę lejek, kręcący się, spadający do dołu, a przy tym ten potworny wiatr. Do końca życia tego nie zapomnę
No i czas na zdjęcia:

Więcej zdjęć i źródło artykułu:
http://podlasie24.pl/wiadomosci/garwoli ... -4480.html Szkody faktycznie poważne, zerwane dachy, linie energetyczne, wyrwane drzewa. Zdanie w którym mowa, że drzewa wyrywane wiatr przenosił na znaczną odległość to świadczy o potędze zjawiska. Dodatkowo zdanie strażaka ciekawe:
Pozrywane dachy, jedno gospodarstwo zmiecione z ziemi.
Jak widać po wypowiedzi, to sądzę, że według mnie było tornado skali F2 i chyba jednak zastanawiam się dokładniej nad F2T5, czyli wiatr wiejący ponad 221km/h, jeśli jeden budynek zmiotło całkowicie.